Recent Posts

23 Kasım 2011 Çarşamba

LG HB906TA Ev Sinema Sistemi İncelemesi..!!

       
    Halen global piyasada DVD hakimiyeti ve sevgisi süre dursun, Blu-ray marketi hızla büyüyor. Blu-ray DVD ye göre daha yüksek görüntü kalitesi sağlaması nedeniyle üreticiler ürünlerine Blu-ray oynatma fonksiyonunu koymaya özen gösteriyorlar; dizüstü bilgisayarlar, Blu-ray oynatıcılar ve ev sinema sistemleri gibi. LG de bu üreticilerden biri ve yakın zamanda HB 906TA 3D Blu-rayli ev sinema sistemini piyasaya sürdü. Ürünün 3D oynatma kabiliyeti haricinde USB bağlantısı, LG Smart TV üzerinden online içerik görüntüleme gibi etkileyici özellikleri de mevcut.

Dizayn ve malzeme kalitesi

5.1 kanallı bir ev sinema sistemi olan HB906TA da 5 kolon, 1 subwoofer ve 1 3D Blu-ray oynatıcısı bulunuyor. Sistem ilk bakışta cilalı siyah gövdesi ile gayet etkileyici görünmekte. Blu-ray oynatıcı ise biraz büyük olmasına karşı gayet şık bir dizayna sahip. Tek olumsuz nokta olarak oynatıcının önündeki kaydırmalı ses tuşu sayılabilir. Diğer tüm tuşlar dokunmatik tasarlanmış ve beyaz tasarımları tuşların fonksiyonlarını gösteriyor. İlk bakışta oynatıcı Blu-ray disk oynatcısına sahip değilmiş gibi görünüyor.

Disk sürücüsü, mikrofon girişi, USB girişi gibi bazı girişler ustaca kapalı olduğunda panelin bir parçası gibi görünen bir kapağın altına konulmuş. Şık görünmesine rağmen dayanıksız bir yapıya sahip, bu yüzden kullanırken mutlaka özen gösterilmeli. Üst ve yan kısımlar ise metalik renk şık bir siyah renkle kaplanmış.

Öndeki kapaktaki girişler hariç diğer büyük girişlerin tümü oynatıcının arkasına konmuş. Hoparlörler için renkli giriş pinler kullanılmış, bu sayede sistemi kurmak gayet kolay. HDMI, ethernet, component ve FM anten girişi arka panelde yer alıyor. Arka girişler olası kablo karışıklığı düşünülerek gayet düzgün yerleştirilmiş.

Surround kolonlar duvara monte edilip ya da ayakta kullanılabiliyor. Boyları 50-100 cm arası ayarlanabiliyor. Her kolonda 2 küçük kolon ve 1 tweeter şeklinde 3 ayrı kanal mevcut. Küçük kolonlar yaklaşık 5 cm, tweterlar ise 4 cm çapında. Bu şekildeki 5 surround kolon harici ses sisteminde bir de yaklaşık 35cm boyunda bir tweeter mevcut. HB906TA nın genel görünümü gayet şık ve sistem oldukça hafif. Bu sayede kullanıcıları kolonların pozisyonunu istedikleri şekilde kolayca değiştirme şansına sahip. Sistemin kumandası oldukça hafif ve yeni çıkan ürünlerin tümünde olan tuş kalabalığına sahip ancak tuşların yerleşimi sistemli şekilde yapılmış. Kumandanın kullanımı kolay ve hemen alışılabilecek türden.


Özellikler

HB906TA diğer üreticilerin ev sinema sistemlerine göre fiyat olarak hem çok iyi, hem de bu fiyattaki rakip ürünlere göre birçok ek özellik barındırıyor. Bu ev sinema sisteminin en önemli özelliği 3D Blu-ray oynatıcısına sahip olması, bu nedenle kullanıcıların sistemden maksimum yarar sağlayabilmesi için 3D TV ve 3D gözlüklere sahip olması gerekiyor.

Sistemin arayüzü gayet akıcı ve şık. Ekrandaki menü ikonlarından ve pozisyonlarından etkilenmemek mümkün değil. Arayüzdeki öğelerin tümü küçük ve anlaşılır biçimde yapılmış olduğunda kullanımı çok kolay. Ayarlar menüsü kişisel zevke göre şekillendirilebilen ayarlar ile dolu. Arka plan resmi kullanıcının istediği gibi değiştirile biliniyor. Özellikle bu kişiselleştirilebilen arayüz diğer Blu-ray oynatıcılarda genellikle olmayan bir özellik olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunlardan başka DLNA desteğine sahip olması evdeki diğer cihazlarla iletişim kurmayı kolaylaştırıyor.

Oynatıcı online içeriğe LG Infinia üzerinden erişerek YouTube, Dailymotion, Google Maps gibi birçok video içerik görüntüleyebiliyor. Bu kanallara i-Play TV denilen internet üzerinden başka kullanıcılar ile oynanabilen oyunlar da dahil. Oyun seçenekleri çok geniş değil ancak beta sürüme göre gayet başarılı. Kanal seçimi ülkelere özel dizayn edilmiş bu nedenle online içeriğe erişmek isteyen kullanıcıların ilk başta ülkelerini seçmeleri gerekiyor.

DIVX, MPG, MKV gibi birçok formatı oynatıcı destekliyor ve Dobly TrueHD digital sertifikasına sahip. Bunlardan başka harici HDD leri okuyabilme ve iOS/Android tabanlı smartphone lar ile uygulama desteği ile uzaktan kumanda edilebilme özelliği var. LG, surround kolonların 180W, subwoofer ın ise 200W gücünde olduğunu belirtiyor.

Performans

Bu ev sinema sistemindeki kolonların toplam çıkış gücü 1100W. Diğer tüm ev sinema sistemlerinde olduğu gibi LG HB906TA sisteminde de ön kolonlar en yüksek sesi veriyorlar. Seslerin berraklığı üst düzeyde ve gayet kaliteli, yüksek ve orta kanal sesler doğru olarak alınıyor. Oyun modunda tüm kolonlar yüksek bir sese çıkarak mükemmel bir surround ses ortamı yaratıyorlar. Subwoofer sesi net alınabiliyor ve bas sesler gayet güçlü. Ancak, basların iyi şekilde alınabilmesi için kullanıcının tam subwoofer ın önünde olması gerekiyor. Kolonlar ile ilgili en beğendiğimiz nokta ise bas seslerin yoğun olduğu anlarda dahi tüm kolonlardaki sesin gücü ve düzeyi değişmiyor.

Oynatıcının video görüntüleme kalitesini test etmek amacıyla Blu-ray video, HDD den video ve online olarak video şeklinde farklı kaynaklardan yayınları göz önüne aldık. Doğal olarak Blu-ray kalitesi en yüksekteydi. CD takıldıktan sonra filmin başlamasına kadar geçen süre gayet kısa, bu yönden önemli bir artı kazanmayı hak ediyor. Durdurma, ileri sarma gibi özellikler gayet hızlı ve efektif çalışıyor. Harici HDD den oynattığımız videolarda da özellikle menü geçişleri ve videoları açma süresi çok iyi. 

Film dosyasının üzerine gelindiğinde filmin ilk birkaç karesi önizleme olarak gösteriliyor. Video oynatma gayet akıcı, bu konuda oynatıcının hiçbir sorunu yok.
Online video içerik fazlaca geniş değil ancak ilginç kanallar mevcut. Bu kanalların yüklenme süresi internetin hızına bağlı olarak değişiyor. Bu noktada bir iyi özelliği daha var; video başlamadan önce biraz yükleniyor ancak bir kez yüklendikten sonra arada bir daha yüklenmesi için durmuyor. Genel olarak LG HB906TA nın performansı gayet iyi ve satıldığı düşük fiyat bizi gerçekten şaşırtıyor.

Sonuç

LG HB906TA Türkiye’de 1000TL civarında satılıyor. Sistemin genel görüntüsü gayet şık, özellikleri bakımından da gerçekten iyi. Performansı genel olarak yüksek seviyede, özellikle bu fiyat üzerinden şikayet edebileceğimiz hiçbir şey yok. Eğer kendisini sessever olarak gören ve en yüksek düzeyde ses düzeyi ve kalitesi isteyenler için bu sistem uygun olmayabilir. Bu sistem, surround ses ve 3D Blu-ray destekli bir ses sistemini optimum fiyatta arayan kişiler için uygun bir ev sinema sistemi. LG HT906TA bu fiyat düzeyinde şu ana kadar gördüğümüz en iyi ev sinema çözümü ve beklentileri yazımızla orantılı olan kişilerin bu sistemi almamaları için hiçbir neden yok.


2 yorum:

Bu ses sistemiyle yakından ilgileniyorum. Yazınıza denk gelmem çok iyi oldu. Elinize sağlık...

İkinci eli alınabilirmi

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More