Recent Posts

9 Haziran 2011 Perşembe

FLİCKER ( TİTREŞİM) PROBLEMi..!!

Flicker (titreşim) problemi, 3D TV ler hayatımıza girmeye başlayınca sıkça duymaya başladığımız bir terim oldu. Peki nedir bu flicker, neden oluşur?
Aslında flicker CRT tabanlı bilgisayar monitörlerinde de sıkça adlandırılan bir sorundu. Hepimiz kendimizin ya da dışarıda gördüğümüz başka bir monitörde görüntü titreşimi sorununu hatırlarız. Bu sorun, ekran yenileme hızı düşük olan CRT monitörlerde parlaklığın insan gözünün farkedeceği kadar uzun bir süre düşük kalıp, ekran yenilendiğinde eski haline dönmesi durumunda titreme hızında yanıp sönen bir ekran oluşması nedeniyle yaşanır. Yani bu tip monitörlerde bulunan ön fosfor tabakasına yeterli hızda elektron atılmaması sonucu bu efekt yaşanır.  CRT monitörlerin ekran yenileme hızı 60Hz olarak ayarlanır ise bu titreme birçok monitörde farkedilebilir, bu yüzden genellikle bu monitörler 70-90Hz civarında kullanılır.
3D TV lerde durum biraz daha farklı tabii ki. Aktif gözlük sisteminde (SG) paneldeki görüntü bir göze verilirken diğerine bir siyah perde çekilir ve diğer göze görüntü verilirken siyah ekranı alan göz yine değişir. Bu şekilde alternatif bir sistem ile iki göze ayrı ayrı 2D görüntü verilir ve bu görüntüler beyinde 3D olarak birleşir. Bunu en basit biçimde çocukluğumuzda olan küçük kitaplarlarin içindeki uzun sayfalar boyu çizilmiş birbirinden farklı karikatürlerin sayfalarını hızla çevirince çizgi film oynama efektine benzetebiliriz.

SG gözlük sistemini kullanan 3D TV ler genellikle çok yüksek yenileme hızlarıyla çalışmasının nedeni budur. Yukarıdaki sistem nedeniyle 3D TV nin görüntü yenileme hızı 3D görüntüler izlerken dörtte bir oranında düşecektir, yani aktfi gözlük kullanan 3D televizyonunuzda 3D görüntüler izlerken TV niz 800 Hz ise siz 200Hz tarama hızı alabilirsiniz. Ayrıca, araya siyah perde atarak görüntü verilmesi tarama hızının düşmesi ile birleşince ekran titremesi sorunu yüksek derecede hissedilmeye başlanır. 3D medya ve TV lerin yaygınlaşamamasının başlıca nedeni bu sorunlar nedeniyle bir çok kişinin, özellikle yarım saatten sonra ciddi anlamda hissetmeye başladığı baş ağrısı, mide bulantısı, göz ağrısı gibi sorunlar yaşamasına bağlanıyordu.
RealD 3D sinemalarla ilk olarak tanıdığımız pasif gözlük sistemini ise 3D TV pazarına uyarlayan ilk firma LG oldu. LG Cinema 3D TV serisi, pasif gözlük teknolojisini kullanıyor ve FPR gözlükler ile geleneksel durumdan çok daha rahat bir 3D deneyimi yaşatıyor. En önemli özelliği tabii ki uzun süreli kullanımda daha hiçbir rahatsızlık vermemesi. Bu sistemde panelden verilen görüntü doğal bir süreç ile izleyici ile buluşuyor. Gözlük aktif olarak çalışmadığı ve araya siyah ekran atmadığı için bunlara bağlı şikayetler hiç oluşmuyor.
3D dünyası, gelişimindeki ilk büyük adımını bu teknoloji ile atabilir. İnsanları 3D den uzak tutan en önemli iki unsur yüksek fiyat ve 3D izlerken yaşanan rahatsızlıklardı. İkincisi LG FPR gözlük teknolojisi ile elemine edildi. Fiyatlar da artık hiç o kadar pahalı değil, aynı özelliklerde bir LCD TV’den çok daha pahalı değil kesinlikle. Bu gelişmeler sonucu yakın zamanda 3D film, oyun, programlar vb. Medyanın artmasını bekliyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More