Recent Posts

27 Aralık 2011 Salı

Ultrabook Nedir ?

      Yeni nesil dizüstü bilgisayar olarak adlandırabileceğimiz ultrabooklar, bilindiği üzere Intel'in çeşitli kurallarına göre oluşuyor. Yani firmalar, Intel'e ultrabook isminin kullanımı için para ödeyerek istediği cihazı üretemiyor. Bu konuda Intel'in firmaları uymakla yükümlendirdiği çeşitli kurallar var.

    Geçtiğimiz günlerde Kemerburgaz'da gerçekleştirilen Intel etkinliğinde bahsedilen konulardan biri de, bir dizüstü bilgisayarın "ultrabook" ön adını alabilmesi için hangi kurallara uygun olması gerektiğiydi. Bunların bir kısmı biliniyor olsa da, bilinmeyenler ile birlikte hatırlatmış olalım.

   Bu kurallardan ilki, Intel'in 2. nesil Core işlemcilerini içermeleri. Zaten Intel'in oluşturduğu konseptte farklı bir işlemci markası görmek ilginç olurdu. 2. nesil Core işlemcileri ise, kullanıcılara daha yüksek performans ve pil ömrü sunabilmek amacıyla zorunlu tercih ediliyor :)

   Ultrabookun belki de en dikkat çekici özelliği olan kalınlığı da belirli kurallara oturtulmuş. 14 inçten küçük boyutlarda ekrana sahip olan modeller maksimum 18 milimetre kalınlığa sahip olabilirken, bu ölçü daha büyük modellerde 21 milimetreye çekilmiş. Hem tablet, hem ultrabook işlevi görebilen hibrit modellerde ise bir kaç milimetreye daha izin verildiği, anlatılanlar arasında.

   MobileMark 2007 ile yapılan ölçümlerde pil ömrünün 5 saati geçmesi gerekliliği de kuralların arasına eklenmiş durumda. Intel, üreticilere 8 saati aşmalarını öneriyor.Ultrabookun yine en dikkat çekici özelliklerinden biri olan hızlı açılmaları, içerdikleri SSD depolama birimleri sayesinde mümkün oluyor. S4 durumundan uyanma süresinin 7 saniyenin altında olması, Intel'in aradığı kriterler arasında.

   Bunların yanısıra, BIOS veya Firmware içerisine entegre güvenlik uygulamalarının ve donanımlarının da bulunması gerekiyor. Identity Protection, yani kimlik koruma özelliği ile internet üzerinden kredi kartı aracılığıyla alışveriş yapılırken büyük avantaj sağlıyor. Kredi kartını ultrabook üzerine yaklaştırarak gerçekleştirebildiğiniz güvenli alışveriş, Intel'in olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

   Ayrıca ultrabookun çalınması durumunda, istediğimiz takdirde internet üzerinden kilitleyip mesaj atabiliyor olmamız, ultrabooku tercih etme sebebiniz olabilir. "İnternete bağlanmazsa ne yapacağız canım..." dediğinizi duyar gibiyim. Cihazlar, kendilerini internete 2 - 3 gün bağlanmamaları halinde kilitleyebiliyorlar.


1 yorum:

Bilgisayar dünyasında rekabeti engelleyecek bu tür stadartları sevmiyorum. Tamam Ultrabook'sa ultrabook ama teknik özellikleri aynı olduktan sonra masrkası değişik olsa kimin umrunda.

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More