Recent Posts

31 Mayıs 2011 Salı

HTC ARTIK KİLİTSİZ..!!

Htc cihazlarındaki bootloader artık kilitsiz olacak..
Satın aldığınız bir Android cihazın sınırlarını zorlamak, onu tam performans ile kullanmak istiyorsanız bir takım işlemler yerine getirmeniz gerekir. Bu işlemlerin ardından üreticinin sınırladığı cihazınız tamamen özgürleşir. Gerçekleştirilen bu işlemlerin uygulanabilmesi için cihazınızın Bootloader adı verilen yazılımsal bölümünü uygun hale getirmelisiniz.

Bu konuda LG, Optimus 2X modelinde bootloader kilidi kullanmaması gibi Sony Ericsson ve Samsung gibi üreticiler de oldukça hoşgörülü ve yardımsever, fakat HTC‘nin uyguladığı sıkı politika geliştiricileri oldukça zorluyor. Cihazlarının geliştiriciler tarafından geliştirilmesine karşı olan HTC’nin bu sebeple gerek cihaz satışlarında gerekse yazılımsal gelişiminde diğer üreticilerden geri kaldığını söylemeliyiz.

HTC yeni yılda duyurduğu Sensation ve EVO 3D‘de kilitli bir Bootloader kullanmasının ardından markanın tutkunları ve diğer kullanıcılar buna oldukça tepki göstermişti. Android’in en önemli kozu olan açık kaynak ve özgürlüğü kısıtlayan düzenlemelerde bulunan HTC, Bootloader politikasına karşı tepkili birçok kullanıcının geri bildirimiyle bu konuda incelemelerde bulunacağını resmen açıklamıştı.

Çarşamba günü Facebook ve Twitter aracılığıyla yapılan açıklamada politikalarını gözden geçireceklerini söyleyen HTC yetkililerden sonra bugün HTC CEO‘su Peter Chou‘nun yayınlanan açıklamasına göre; kullanıcıların karşı konulamaz geri bildirimlerinin ardından bundan sonra HTC cihazları kilitsiz bir Bootloader barındıracak. Ayrıca kilitli Bootloader ile piyasaya sürüleceği bilinen HTC Sensation ve EVO 3D de bu karardan etkilenecek.

Bundan sonra duyurulacak cihazlar, HTC Sensation ve EVO 3D kullanıcılarının yazılım geliştirme konusunda şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Sony Ericsson’u yayınladığı gibi bir dizi Bootloader kilidini kaldırma işlemlerini de yerine getirmeyecek olan kullanıcılar, root ve benzeri erişimleri de en kısa sürede uygulayabilecek.

HTC’nin Bootloader politikasındaki değişikliğin eski cihazları etkileyip etkilemeyeceğini bilmiyoruz. Büyük ihtimalle eski halinde kalacak olan diğer cihazların Bootloader’ı kullanıcı ve geliştiricileri zorlamaya devam edecek. Bu durumun kesinleşmesiyle birlikte konu ile alakalı ilk açıklamanın ardından alınması muhtemel kararın bir satış stratejisi olduğu yönündeki spekülasyonlar doğrulanmış oluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More