Recent Posts

5 Mayıs 2011 Perşembe

BAHAR MİDEYİ VURUYOR

Mevsimsel dalgalanma gösteren mide hastalıklarında bahar aylarında daha sık rastlanıyor.Yeme alışkanlığındaki değişiklilker ,nem ve güneş ışığı gibi faktörler ülser,reflü ve gastrit şikayetlerini arttırıyor.
Hazımsızlık,mide yanması,şişkinlik,gaz,geğirme,bunaltı,karın bölgesinde rahatsızlık şeklinde kendini gösteren mide sorunları,yalnızca ileri yaştakileri değil gençleride olumsuz etkiliyor.
Gastroenteroloji uzmanı Doç.Dr.Serdar Akça, bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan  ya da var olan sorunların daha da arttığını hastalıkların ülser,reflü ve gastrit olduğunu söyledi.Mide ağrısının genellikle üst karın bölgesinde ortaya çıktığını,şikayetlerin,yanma ve kazınma şeklinde de kendini gösterebildiğini belirten Dr.Akça,Bahar aylarında mide sağlığının korunması için önerilerde bulundu :
‘’Onikiparmak bağırsağı ülseri,yanma ve kazınma hissi şeklinde ağrılarla ortaya çıkar.Özellikle sırasında bu his artar,yemek yendiğinde ise azalır.Mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri mevsimsel dalgalanma gösterir ve bahar aylarında daha çok görülür.Nem ve güneş ışığı faktörleri,ülser şikayetlerini arttırmaktadır.Hazımsızlık sorunu yaşayan bazı hastalarda ise bahar aylarında daha fazla tüketilen çiğ sebze ve meyvenin bu şikayete neden olduğu düşünülmektedir.
KIZARTMA VE ASİTLİ YİYECEKLER GASTRİTİ ALEVLENDİRİR
            Bazı yiyeceklerin tüketilmesinden sonra mide yanması,ekşime,gaz ve şişkinlik şikayetleri daha çok gastritte ortaya çıkar.Bahar aylarında kızartmaların fazla tüketimi,asitli ve gazlı içecekler,dondurma,buzlu mevya suları,soğuk su gibi yiyecek ve içeçekler gastrit şikayetlerini arttırmaktadır.Midede hazmı zorlaştıran yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
GEÇ SAATLERDE YENEN YEMEK REFLÜYÜ ARTTIRIR
            Reflü hastalığının mevsimlerle direkt ilişkisi olmasa da,yaz aylarında çay ve gazl içecekler gibi sıvıların fazla miktarda tüketilmesi,reflüyü arttırabilir.Yine yaz döneminde geç saatlere kadar oturulması,geç saatlere kadar yemek yenmesine ve miktarın artmasına neden olur.
Bu  da yukarı kaçan mide içeriğini fazlalaştırır.Yine yaz aylarında soğuk ve buzlu içeceklerin içilmesi,bağırsak hareketlerini azaltır.Bu da bağırsaklarda gaz ve şişkinliğe neden olur.Bu durumda reflüsü olan hastaların şikayetleri artar.Reflü çok yaygın ve masum bir hastalık olarak görülse de, özellikle yemek borusunun mideyle birleştiği yerde,kanser riskinde artış söz konusu olabilir
Bu nedenle doğru tanı konularak tedavi edilmesi çok önemlidir.Yeni doğan bebeklerde,kilo fazlası olanlarla 40 yaşını aşmıs kişilerde daha fazla görülür.

MİDE HASTALIKLARINDA RİSK GRUPLARI
* Ailesinde mide kanseri öyküsü bulunanlar.
* Aşırı kilolu kişiler.
* Midesinde bakteri bulunanlar
* Stres altında olanlar.
* Sigara içenler.,
* Başka hastalıkları nedeniyle ağrı kesici ve romatizma ilaçları kullananlar.
* Fazla tuz ve et tüketenler
* Sebze ve meyveden fakir beslenenler
* İleri yaştakiler.
BAHARDA MİDE SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN
·        Az ve sık yemek yiyin,yemeklerinizi iyi çiğneyin.
·        Tahıl tüketiminiz(ekmek,makarna,pirinç,patates) yeterli olmasına dikkat edin
·        Tereyağ ve kuyruk yağı yerine zeytin yağı tercih edin
·        Aşırı miktarda kırmızı et tüketmeyin.Protein için Balık ve tavuk yiyin
·        Yeterli miktarda süt ve süt ürünleri tüketin
·        Şekerden,şekerli içeceklerden ve şerbetli tatlılardan uzak durun
·        Tuzu azaltın
Kızartma ve mangaldan kaçının,haşlama yiyeceklere ağırlık verin
CAYLAK PROFESOR

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More